Initiatieven 

Welke initiatieven wil jij samen met ons of met jouw buurtgenoten nemen in de openbare ruimte?

 

Hoe werkt het?

Meld je initiatief aan en sluit een Tuinmandeal.

 

1. Vul het formulier in op deze pagina.

2. Je wordt gebeld om je initiatief door te spreken en afspraken te maken.

3. De afspraken worden per email bevestigd

4. De gemeente begeleidt je bij de uitvoering van je initiatief.

 

Bovenstaande werkwijze is voor inwonersinitiatieven of buurtinitiatieven. Is er iets iets dat je onmogelijk zelf kunt oplossen en waarvan je een melding wilt maken, meld dit dan via de gebruikelijke manier (BuitenBeter-app of KCC), dan komt de melding op de juiste plek terecht.

Buurtinitiatief Fruitboomgaard Haagsittard

Wat: Buurtbewoners snoeien, plukken en genieten van de fruitbomen in Haagsittard


Waar: Hoogstamboomgaard bij de boerderij in Haagsittard en fruitbomen in de wijk


Wie: Initiatiefnemer Paul Leenders en meer dan 20 vrijwilligers


Hoe: Buurtbewoners helpen met snoeien en plukken. Zij krijgen vooraf een snoeicursus van IKL. Verder mogen scholen er bijenhotels houden. Het buurtinitiatief werkt samen met Plök, een groen initiatief dat zich inzet voor de fruitboomgaarden in Sittard-Geleen. Plök gaat een aantal evenementen organiseren. Zo wordt het snoeien en plukken één groot feest waar de buurt elkaar ontmoet met film, muziek, theater en vooral gezelligheid.


Waarom: Het erfgoed in ere herstellen, naar zoals het vroeger was. De boomgaard is ten dode opgeschreven.  Dit initiatief is ruimer dan alleen snoeien. Door scholen te betrekken, worden de kinderen bij de natuur betrokken. Daarnaast is er het idee om bloemenzaad te zaaien, om meer verscheidenheid terug te brengen in het landschap.


Meer info: ikplukmee@hotmail.com of via Paul Leenders (06-86 647 332).

Dorpsgaard Munstergeleen

Wat: Een plek voor de dorpsbewoners om een wandeling te maken, een kop koffie te drinken of mee te helpen in de tuin.


Waar: Tuin en speelplaats van de voormalige basisschool


Wie: Twee huisartsen van praktijk ‘Hartje Dorp stelden deze plek ter beschikking aan de buurt


Hoe: In samenwerking met IKL (deze natuurvereniging ontwikkelt op meerdere plekken in Limburg dorpsgaarden) is hier een dorpsgaard ontwikkeld. Inmiddels zijn er 30 vrijwilligers die wekelijks samenkomen. Zij verbouwen groenten en bloemen, die ze zelf mogen oogsten.


Waarom: Doel is mensen verbinden. En die opzet is geslaagd volgens Rian van de Sande, de coördinator van de Dorpsgaard: “Mensen in de buurt mogen hier wel eens wat groenten komen halen. Onze vrijwilligers kennen elkaar inmiddels goed, vanaf februari starten we met een wandelgroep.” De dorpsgaard laat zien dat mensen graag actief zijn in de buitenruimte. Het kan een mooi voorbeeld zijn, ook voor inwoners die initiatieven willen nemen in de openbare ruimte.